Viselkedési közgazdaságtani nézőpontból mi a jobb ajándék? A készpénz vagy az ajándékkártya?

Mi a legjobb last minute ajándék: készpénz, ajándék kártya vagy valami egészen más?

Az ajándékozás problémáját a karácsonyhoz kötjük leginkább, de szülinapok, névnapok és egy csomó lehetőség adódik év közben, hogy a probléma ne szűnjön meg: mindig megpróbálunk egyedülálló, személyre szabott ajándékot adni, de bizonyos esetekben, néhány embernél ez egyszerűen nem megy. Ekkor gondolkodási folyamataink egy ismerős dilemma felé fordulnak: ajándék kártyát vagy készpénzt adjunk?

Ez a kérdés megválaszolható a viselkedési közgazdaságtan elméleteire támaszkodva.

Olvasási idő: 2,5 perc

 

Az ideális ajándék eléri, hogy megszűnjön az ajándékozottnál a fizetés fájdalmas érzése – a negatív érzés, amelyet gyakran tapasztalunk, amikor vásárolunk. A viselkedési közgazdászok által végzett számos tanulmány kimutatta, hogy gyakran fájdalmat érzünk, amikor valami olyat vásárolunk, amit pusztán “akarunk”, és nem valami olyat, amire egyébként is “szükségünk van”. Az előbbi a bűn érzését váltja ki. Amikor látható is az erőforrásaink fogyása (a tárcában tárolt készpénzünk), akkor erősebb ez az érzés, mint ha rejtett vagy halasztott módon történne a fizetés, mint pl.  hitelkártyás vásárlás esetén.

De vissza a kérdésre. Kétféle módon lehet igazán jól ajándékozni:

1. lehetőség

Vásárolj valamit, amit valóban akar a célszemély. Ha közel vagyunk ehhez a személyhez, akkor valószínűleg érthető jeleket adott. Elrontod a meglepetést, ha azt veszed meg? Egyáltalán nem! A valóságban az emberek szeretik megkapni azokat a dolgokat, amelyeket kifejezetten kértek.

2011-ben Francesca Gino és Francis J. Flynn pszichológusok a Stanford Egyetemen folytattak tanulmányokat arról, hogy az ajándékozottak jobban értékelik az általuk kért ajándékokat, mint azokat, amiket nem kértek.

Tehát: Vásárolj valami olyat, amit kértek. Nemcsak, hogy teljesen eltávolítod a fizetés fájdalmát, de pontosan meg is kapják, amit akarnak, és értékelni fogják.

2. lehetőség

Ha ez a lehetőség meghiúsul, akkor az ajándék kártyákat alkalmazd. Rosszul gondolják azok, akik abban hisznek, hogy a személytelen, ámde szabadon felhasználható készpénz verhetetlen. Pont ezért az előnyéért talán ellentmondásosnak tűnhet, mivel a készpénzt bármire el lehet tölteni, de a készpénzes fizetés pszichológiailag nehézséget okoz.

Erre nézve megnézhetjük Drazen Prelec és George Loewenstein által az 1990-es években az MIT Sloan School of Management-nél kiadott cikkét. A cikk a fizetés, a fogyasztás és az élvezet fájdalma közötti kapcsolatot vizsgálta. Kutatásuk azt mutatta, hogy az emberek nagyobb vásárlási élményt élveznek, amikor a fogyasztás és a fizetés időben elválik egymástól. Azt is megállapították, hogy az emberek jobban élvezik a fogyasztást, ha eközben nem jut eszükbe a fizetés gondolata. (Talán pont ezért van sikere a svédasztalos all you can eat éttermeknek?)

A megajándékozandó személy által kedvelt cég ajándékkártyája megszünteti az esetleges negatív érzéseket, amelyeket a kedvezményezett akkor érezne, ha ő maga költené el a kapott készpénzt. Az ajándékkártyával egyenértékű készpénzmennyiség annak ellenére, hogy ajándék, elkerülhetetlenül kiváltja a kényelmetlenség érzését, amikor el akarja tölteni. Más szóval, akinek örömet akarunk szerezni, nem fogja élvezni a készpénztől való elszakadást. Ennek megfelelően az ajándékkártya a jó megoldás.

Forrás

Stephanie Bank: Ask a behavioural economist: Is it better to give cash or gift cards?, https://www.theglobeandmail.com/globe-investor/personal-finance/household-finances/ask-a-behavioural-economist-is-it-better-to-give-cash-or-gift-cards/article37410364/

Marguerite Rigoglioso: Give Them the Gift They’re Expecting, https://www.gsb.stanford.edu/insights/give-them-gift-theyre-expecting

Drazen Prelec – George Lowenstein (1998): The Red and the Black: Mental Accounting of Savings and Debt, Marketing Science, Vol. 17. No. 1., https://www.cmu.edu/dietrich/sds/docs/loewenstein/redblack.pdf