A komplex gondolkodás 7 kulcs üzenete


Mit jelent a komplex gondolkodás?

A komplex gondolkodás a valóság különböző dimenzióinak összekötésének képességét jelenti.

Ez egy elég rövid meghatározás, és a gyakorlatba ültetése sem könnyű. Üzleti szimulációinkkal más egyéb készségek és gondolkodásmód mellett a komplex gondolkodásmódot is fejlesztjük.

Ebben a cikkben először bemutatjuk a komplex gondolkodásmód mibenlétét egy kicsivel hosszabban mint a fenti definíció. Utána rámutatunk 7 kulcs elemre, ami segíthet ha alkalmazod a komplex gondolkodásmódot. Végül adunk egy módszert, amivel fejleszteni tudod a komplex gondolkodásmódodat.

Olvasási idő: 5 perc

Ha a komplex gondolkodásmódról beszélünk, feltétlenül meg kell említenünk Edgar Morin francia filozófus és szociológus nevét, akit nemzetközileg a  komplexitással és komplex gondolkodással kapcsolatos munkáról ismernek. A komplex gondolkodás jobb megértéséhez az ő munkáiból fogunk idézni.

A komplex gondolkodás jobb megértéséhez először a rendszerekről kell beszélnünk.

Ahogy Arisztotelész mondta:

a rendszer több mint a részek összessége

Tovább folytatva Morinnal:

amikor rendszerekre gondolunk, az első dolog amit meg kell jegyeznünk, hogy a rendszerek komplexek, összetettek. A rendszer egy egységet képez, annak ellenére, hogy sokféle részből áll.

Ha tovább olvassuk Morin gondolatait, megértjük, hogy miért nehéz alkalmazni a komplex gondolkodást.

Amikor egy komplex problémát vizsgálsz, azonnal megérted a klasszikus logika korlátait, mert látod, hogy a rendszer egyszerre több és kevesebb is mint a részeinek összessége.

Több: A rendszernek vannak bizonyos tulajdonságai

Több: A rendszer bizonyos adottságokkal és tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket önmagában nem találunk az egyes részekben. Ezek a tulajdonságok a rendszer szervezéséből származnak.

Kevesebb: A rendszer kisebb, mint az alkatrészeinek összege, abban az értelemben, hogy a rendszer az alkotóelemek viselkedését korlátozza, így az alkotóelemek bizonyos tulajdonságai vagy tulajdonságai nem jutnak érvényre. Pl. a társadalmi rendszerekben: mint egyéneknek sok olyan tulajdonságunk és potenciálunk van, amelyek számos olyan viselkedési lehetőséggel járnának számunkra, amelyet a társadalmilag meghatározott törvények vagy a csoport normák okozta gátlások, korlátozások miatt nem tudunk kimutatni.

A komplex gondolkodás legfőbb kihívása az ilyen fajta összetettség, paradoxon kezelése: egy rendszer egyidejűleg több és kevesebb is mint a részeinek összessége.

Ha van rá egy kis időd és értesz franciául vagy angolul, akkor érdemes megnézni ezt a videót Morinnal a komplexitás és az oktatás kapcsolatáról

Morin szerint a klasszikus perspektíva nem veszi figyelembe a vizsgálat tárgyának rendszerszintű környezetét. Te is hibát követsz el, ha nem veszed figyelembe, ezért a következő fejezetben összegyűjtjük, amit a komplex gondolkodásból tanulhatunk.

A (legalább) 7 pont, amit tanulhatunk a komplex gondolkodásmód módszerétől

 1. Mindig vedd figyelembe a kontextust
  Természetesen teljesen mást jelent amikor valakit az otthonában a felesége szólít drágámnak, mint amikor az utcán egy prostituált teszi ugyanezt – a különböző kontextusok teljesen megváltoztatják a jelentést.
 2. Felejtsd el a ceteris paribus-t (~egyetlen tényező megváltoztatásával elemezzük a jelenségeket)
  Ha a piaci részesedésed nem elég nagy, annak nem biztos, hogy az ár az oka. Lehet, hogy céged a legjobb áron értékesíti a termékeit, de rossz marketingstratégiája miatt senki sem tudja. Ezeket nem különállóan, hanem komplex egységben kell kezelni.
 3. Vedd figyelembe, hogy minden döntés tartalmat bizonytalanságot a következményeit illetően
  Fontos megérteni az emberi döntéshozatal és az emberi döntéshozás határait. Még a legjobban körülhatárolt stratégiák esetében is vannak korlátai annak, hogy követni és javítani tudjuk egy döntés utóéletét, vagy akár megelőzzük a döntés negatív reakcióit.
 4. Kezeld a valószínűségeket, a váratlant és a bizonytalanságot stratégiai szinten
  Meg kell tanulnod a stratégiai alapelveket a véletlen, a váratlan és bizonytalan kezelésére. Meg kell tanulnod azokat a módszereket is, hogy hogyan tudod rugalmasan módosítani a stratégiáidat az új információk folyamatos befogadásának hatására. Meg kell tanulnod, hogy hogyan navigálj a bizonytalanság tengerén, a bizonyosság szigetei körül és között hajózva.
 5. Használj visszaható gondolkodást
  Események, multidimenzionális, interaktív tárgyak és véletlen komponensek megjelenésével olyan gondolkodási stratégiát kell kidolgoznunk, amely nem egyszerűsítő vagy összegezõ, hanem inkább reflexív.
 6. Figyelj jobban oda másokra
  A megértés egyszerre az emberi kommunikáció eszköze és vége. Bolygónk minden irányban megköveteli a kölcsönös megértést. Meg kell tanulnod felismerni és kezelni a félreértéseket azok forrásaiban, módszereiben és hatásaiban.
 7. Fejlesztened kell az elméd természetes alkalmasságát, hogy az összes információt egy kontextusba és egy entitásba helyezze
  Meg kell tanulnod a kölcsönös kapcsolatok és kölcsönös hatások megragadását a részek és az egész között egy összetett világban. Ma a széttagolt tanulás domináns. Ez a tudományágakra történő felosztást jelöli. Ez azonban gyakran nem tud részeket és egészeket összekapcsolni. Ezt fel kell cserélni azokkal a tanulási módokkal, amelyek képesek megérteni a témákat a kontextusukon belül, azok összetettségében, összességében. Olyan tanulási lehetőségeket kell keresned, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

  Fejleszd a komplex gondolkodásmódodat komplex tanulási környezetben

Sokkal egyszerűbb lenne, ha a komplex gondolkodásmódot az iskolai oktatás során el lehetne sajátítani, de ez sajnos nincs így. Az oktatás különböző tárgyakra történő szétbontása nehézzé teszi a részek egésszé történő összekötését. Ezért az iskolai oktatás helyett magadnak kell fejlődési lehetőségeket keresned.

Adottak a szokásos utak: olvass könyveket, blog cikkeket vagy nézz YouTube videókat a témában. Már ezek is azonnali pozitív hatást tudnak elérni a komplex gondolkodásmódról alkotott tudásodat illetően.

Ugyanakkor kulcs momentum lehet, hogy képezd magad a gyakorlatban. Ebben tud segíteni az üzleti szimulációnk.

A szimulációinkban komplex környezetben kell döntéseket hoznod. Többjátékos környezetet teremtünk, ahol meg kell birkózni az ellenfelek döntéseinek bizonytalanságával is.

Folyamatosan módosítani kell a stratégiádat az ellenfelek döntéseire reagálva. Olyan üzleti környezetben veszel részt, ahol minden szereplő (fogyasztók és a versenytársaid) döntései hatással vannak a piaci eseményekre. Nincsenek egymástól elkülőníthető, önmagukban működő döntések.

A vállalatot egy egészként kell kezelned, ugyanakkor szervezeti egységeknek megfelelő döntéseket kell hozni figyelembe véve a piaci változásokat is.

Kérdésed van? Írd meg kommentben vagy e-mailben!

A komplex gondolkodást, mint fogalmat nem egyszerű bemutatni, de a megtanulása és a mindennapi életedbe történő beépítésének előnyei igen sokrétűek lehetnek. Reméljük, hogy sikerült néhány ötletet adnunk, hogy hogyan tudod alkalmazni a komplex gondolkodás az életedben.

Neked hogyan segít a komplex gondolkodás? Van olyan fontos ötlet, tipp, amit kihagytunk? Oszd meg velünk kommentben.

Felhasznált irodalom

What is the Meaning of Complex thinking | Definition and What is Complex thinking; Didactic Encyclopedia

Edgar Morin (2014): Complex Thinking for a Complex for a Complex World – About Reductionism,  Disjunction and Systemism; systema 2014 | Volume 2 Issue 1 | 14–22, ISSN 2305-6991BCSSS

Edgar Morin (1999): Les sept savoirs necessaires a I’education du futur

 

You may also like...