Google Trends – Bitcoin korreláció?

Olvasási idő: 1 perc 30 másodperc

A LinkedIn-en 5 perce jött velünk szembe egy grafikon, amely azt mutatja, hogy a Google Trends és a Bitcoin árfolyama magas korrelációt mutat, azaz a két vonaldiagram egymáshoz hasonló mozgást mutat.

A képen látható információ önmagában igaz. Az ezt megosztó marketing igazgató azonban azt is sugallta mellé fűzött gondolatébresztő kommentárjában, hogy befektetési döntéseinket tudja támogatni a Google Trends alkalmazás.

Tényleg akaszthatunk a tőzsdén, ha a GoogleTrends-re építünk?

Mi is szeretjük a modern gondolkodás- és látásmódot. De a korreláció esetén (ha az oksági kapcsolat egyáltalán megvan) figyelembe kell vennünk az ok-okozati kapcsolatot is.

Amikor van egy boom a bitcoin árfolyamában és a rádióban azt hallod, hogy rekordokat dönt az árfolyam, mit csinálsz? Rákeresel a bitcoinra. Aztán 3 hét múlva megint rekordot dönt. Te megint rákeresel. Ahogy mások is. Azaz az árfolyam ingadozása befolyásolja a bitcoin keresések számát és nem fordítva.

Jegyezzük meg: az árfolyamok egyetlen dologtól függenek. Attól, hogy azok akik birtokolják vagy birtokolni szeretnék mit gondolnak, hogy hogyan alakul a bitcoin értéke a jövőben és hogy ezt hogyan értékelik a jelenben.

Azt nem állítjuk, hogy az első képen mutatott ábrák nem befolyásolhatják a pénzüket befektetni kívánókat, csupán a gondolatmenet rossz felépítésére hívjuk fel a figyelmet.

Az egyes dolgok árazására jó példával szolgál a holland tulipán hagyma esete. (lásd az ábrán)

A holland tulipán hagymákkal ugyanakkor a bitcoinra semmilyen utalást nem teszünk, azt ténylegesen az árazás miatt hoztuk. Érdekes kérdés viszont, hogy ha lett volna akkoriban Google, vajon mit mutatott volna a keresési statisztika február 2-án?

A korrelációnál meglévő oksági kapcsolatok elemzésére további kommentár nélkül csak az alábbi képet csatoljuk. (korreláció: 95,24%!)

További izgalmas korrelációk az alábbi linken:

http://www.tylervigen.com/spurious-correlations